West-Australië

West-Australië: de mogelijkheden zijn eindeloos

Als je WA bezoekt, heb je een aantal lastige beslissingen te nemen… Er zijn zo onnoemlijk veel indrukwekkende dingen te ervaren en plaatsen om te bezoeken: prachtige witte stranden, de enorme uitgestrektheid van het binnenland, een van de oudste bekende levende culturen op aarde, prachtige rif- en rotsformaties die deel uitmaken van UNESCO’s Werelderfgoedlijst, sublieme surfplekken, gerenommeerde wijngaarden, zwemmen met dolfijnen en nog veel meer.

Bezoek de Kimberley regio

Voor reizigers die de Kimberley regio willen ontdekken, deze kimberley-pocket-guide.pdf is een fantastische beknopte reisgids geschreven door Birgit Bradtke. De volledige gids is beschikbaar via haar website op Destination Kimberly. Wij raden sterk aan om haar ervaringen te gebruiken bij het plannen van je reis!

5 diverse regio’s

Wist je dat West-Australië een van de grootste deelstaten van de wereld is? Het beslaat een oppervlakte van meer dan 2,5 miljoen vierkante kilometer – dat is ongeveer een derde van Australië’s totale grondgebied. WA is verdeeld in 5 regio’s: Perth en omgeving, South West, Coral Coast, North West en de Golden Outback.

West-Australië

Perth

Een bezoek aan Perth mag absoluut niet missen op je to-do-lijstje. Deze stad in het land ‘down under’ wordt ook wel s’werelds zonnigste hoofdstad genoemd. Perth is een mix van de belangrijkste ingrediënten voor een typisch Australische ervaring: de mooiste stranden, een bruisend nachtleven, interessante musea, authentieke marktjes, geweldige parken binnen de stadsgrenzen, wining en dining in de buitenlucht, en spectaculaire zonsondergangen met uitzicht over de oceaan… en dat iedere dag!

Geschiedenis en cultuur

Gedurende meer dan tienduizend jaar leefde in Australië het Aboriginal-volk. Ze leidden een nomadisch leven, waarbij ze in perfecte harmonie leefden met hun omgeving op dit oeroude land. Langzaamaan ontwikkelden zich verschillende volkeren door de aanpassing aan de klimatologische omstandigheden en andere uitdagingen. Vandaag de dag is de Australische cultuur hoofdzakelijk Westers. Vooral de uitzonderlijke geografie van het het Australische continent, de invloeden van de oorspronkelijke bewoners en de Britse kolonisatie van het land (vanaf 1788) hebben Australië gevormd tot wat het nu is. Verschillende multi-etnische migratiegolven volgden. Uiteindelijk heeft Australië zich ontwikkeld tot een unieke mengelmoes van eeuwenoude tradities en nieuwe invloeden.

Unieke biodiversiteit

West-Australië’s bossen hebben zich door de geïsoleerde geografisch ligging anders ontwikkeld. Daardoor vind je hier veel flora en fauna die nergens anders ter wereld voorkomen. Een groot deel van de bijzondere exemplaren uit het planten- en dierenrijk gedijen hier prima, onder andere de jarrah-, karri-, marri-, tingle- en tuart-bomen. En je zult je ogen niet geloven als je ziet hoe groot de diversiteit van wilde bloemen is – in WA komen meer dan 12.000 soorten voor.

141 van Australië’s 207 zoogdiersoorten komen voor in WA: 439 reptielsoorten, 1.600 vissoorten, en natuurlijk de iconische Australische dieren, zoals de rode kangeroo en krokodillen.

Wonderschone onderwaterwereld

Met 20.781 kilometer kust, eilanden en eilandengroepen inbegrepen, is de kans dat je dolfijnen tegenkomt heel groot. Of dat je walvissen ziet die langskomen op hun trek naar voedsel. Australië herbergt de mooiste onderwaterlandschappen van de wereld.

Ningaloo Reef (’s werelds grootste ‘fringing reef’, een soort koraalrif) en Shark Bay brengen je adembenemend dicht bij schildpadden, dugongs (zeekoeien), rifhaaien, reuzenmanta’s (roggen) en de grootste vis in de oceaan, de walvishaai. Geen twijfel mogelijk, je zult versteld staan!

 

Naar het foto-overzicht